Naše zkušenosti s Fit-PC

Zde se pokusím popsat mé osobní zkušenosti s FitPC Slim.

Hledání vhodného kandidáta

Jelikož mě vždy zajímaly novinky ze světa IT a velimi rád jsem si hrál s různými hardwarovými zařízeními, po nějakém čase jsem zatoužil provozovat i svůj vlastní server. Jenže provoz takového serveru je v domácích podmínkách téměr velmi drahá sranda a hluk neustále běžícího počítače či serveru není také moc komfortní. Proto jsem začal pátrat na internetu po nějakém zařízení, které by bylo šetrné ke spotřebě elektrické energie, mělo malé rozměry a pokud možno aby nehlučelo.

Narazil jsem na stránky společnosti Compulab, které měli verzi Fit-PC 1 již uvedenou delší dobu na trhu a na podzim roku 2007 měli vydávat novou verzi FitPC Slim. Uvedené parametry byly na provoz domácího serveru téměř ideální - spotřeba 4-6W, rozměry o něco větší než krabička od cigaret, žádný rušivý hluk. I po stránce konfigurace bylo zařízení vhodným kandidátem na pořízení - procesor AMD Geode s 500 MHz, 512 MB RAM s možností vložení vlastního PATA 2,5' disku.

Rozhodl jsem se tedy, že si s kamarádem pořídíme rovnou dvě tyto zařízení. Skrze přeprodejce v Rakousku jsme se dohodli na koupi a po uvedení na trh společností Compulab jsme byly hned v první várce expedování těchto zařízení. Zhruba do měsíce nám byl balíček doručen a my se pustili do laborování.

První seznámení s FitPC Slim

Jen co jsem měl FitPC Slim doma, neotálel jsem a celé zařízení jsem pečlivě prozkoumal. Zaujalo mě precizní provedení všech dílů, jak samostatné šasi tak uspořádání jednotlivých komponent.

Jelikož mám oblibu v operačním systému Linux, jako první jsem se pokusil nainstalovat distribuci CentOS. Bohužel, později jsem zjistil, že jádro v této distribuci není podporováno. Sáhl jsem tedy o kousek vedle po Ubuntu Server 8.04. Zde jsem byl již úspěšnější a během několika minut jsem tu měl plně funkční miniaturní domácí server s linuxem.

Jelikož jsem server chtěl využívat jako skladiště souborů a médií, webový a databázový server, FTP server, VOIP bránu atp, nainstaloval jsem základní aplikace jako Samba, LAMP, ProFTPd... Součástí bylo i zabezpečení denyhosts atp. Zbývalo nastavení NATu, firewallu a vzdálenou správu. Tímto okamžikem začalo vše fungovat naprosto parádně.

Stabilní provoz

Musím říct, že pokud jsem něco nezkazil já, domácí server funguje stále bezvadně. Zprvu se mi zdálo, že hliníkový kryt je poměrně horký, opatřil jsem FitPC Slimu hliníkový chladič a použil teplovodivou pastu. Tímto vylepšením se celé hliníkové tělo ochladilo že je nyní jen lehce vlažné.

Upgrade

Po téměř čtyřech letech nepřetržitého provozu (za celé ty 4 roky jsem FitPC vypnul asi jen 4x a to jen díky výpadkům elektrické energie, nyní je FitPC poháněna skrze záložní UPS zdroj APC 350, na kterém při výpadku společně s WiFi routerem vydrží cca 90 minut v provozu na baterii UPSky). Dodnes obdivuji pevný disk (před upgradem pevného disku jsem použil 2,5' PATA disk WD 140GB) který byl v provozu opravdu nepřetržitě po celé ty 4 roky. Tímto bych rád poděkoval společnosti Western Digital, která prokázala, že jejich pevné disky vydrží náročné podmínky.

Po těchto čtyřech letech jsem se tedy rozhodl, že upgraduju pevný disk na WD 320GB (z původních 140GB). Bohužel, tyto staré disky s PATA rozhraním se prodávají pouze do velikosti 320GB. Zároveň s výměnou jsem provedl i upgrade operačního systému Ubuntu Server z verze 8.10 na verzi 10.04 (LTS).

Provoz FitPC po 4 letech

Abych řekl pravdu, FitPC Slim i po 4 letech neustálého provozu (opravdu za celé 4 roky jen několik málo výpadků) běží 24/7 dní v týdnu a za celou tu dobu mě velmi mile překvapil. Mé obavy byly (a myslím že i stále jsou) především z uptime pevného disku, který se točí téměř pořád a stále na něm probíhá nějaký zápis či čtení. Druhou obavou je napájecí zdroj 230/12V - napájecí zdroj není přímo klasické trafo ale spínaný zdroj.

Když se na to podívám z ekonomického hlediska, pořizovací cena byla okolo 5 000,- Kč + 1200,- Kč za pevný disk. Celkové náklady na energii provozu poté činí přibližně 200,- Kč ročně (což na provoz domácího serveru co má dostupnost 24/7 je opravdu perfektní).

FitPC Slim se stal, řekl bych, dalším členem rodiny, doma si na toto zařízení všichni zvykly a každý den je plně využíván jak k pracovním účelům (programování, FTP, databáze, ...) tak i k odpočinkovým aktivitám (např. streamování hudby či filmů).