Jak instalovat Fit-PC

Jelikož fit-PC Slim nemá optickou mechaniku ( fit-PC Slim je o hodně menší než standardní optická mechanika :) ) jsou 4 možnosti, jak nainstalovat OS na pevný disk.

  • Pomocí externí USB optické mechaniky
  • Pomocí bootování přes LAN
  • Pomocí bootovací USB Flash Disku
  • Instalace na jiném PC (nedoporučuje se!)

1) Externí optická mechanika
Pokud máte přímo externí USB optickou mechaniku, není co řešit. Pokud ale nemáte externí mechaniku, můžete využít různé externí rámečky nebo redukce. Jsou různé šikovné redukce z USB na IDE (pro 3,5′ disky - velký konektor, nebo 2,5′ s malým konektorem, či redukci na SATA konektor). Tady je ukázka redukce. Hodí se právě nejen k připojení pevných disků, ale i dalších zařízení ve Vašem PC.

2) Botování po LAN
Pokud máte možnost bootování skrze LAN, tady je návod jak instalovat pomocí SSH po LAN.

3) USB Flashdisk
Pokud se Vám doma povaluje Flashdisk (1 GB/2 GB) a nemáte pro ni zrovna žádné využití, je možné nabootovat OS právě skrze Flashdisk. Návodů jak vytvořit bootovatelný Flashdisk s operačním systémem naleznete na každém rohu :) Například tady a nebo tady.

4) Instalace na jiném PC
Je možnost i pevný disk vložit do jiného PC nebo notebooku a instalaci provést takovýmto způsobem. Instalace proběhne s největší pravděpodobností bez problémů, ale problémy nastanou až vložíte disk do jiného (původního) PC. Budete muset doinstalovat nové ovladače, zařízení, aplikace… přes původní instalaci. Pak se může stát, že se to tam bude s něčím prát a… no, raději využijte jednu ze tří předchozích možností :)